Almanca Öğretmeni Adaylarının Sözcük Öğreniminde Kullandıkları Öğrenme Stratejileri - Şerife Çelikkaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
YabancıDil öğreniminde geleneksel dilbilgisi kurallarınıtemel alan dil öğretim yöntemleri artık yerini farklı, öğrencilerin daha etkin olduğu dil öğretim yöntemlerine, tekniklerine ve stratejilerine bırakmıştır. Öğrenci artık öğrenme yollarınıdaha bilinçli kullanarak öğrenme kapasitelerini genişletmekte, bilgiyi kodlama- depolama ve çağrışım sağlayan dolaylıve dolaysız öğrenme stratejileriyle edindikleri bilgilere yenilerini ekleyerek, hedeflerine daha kolay yaklaşabilmektedirler. İkinci yabancıdil öğrenme sürecinde de öğrencilerin karşıkarşıya kalacağıen önemli sorunlardan biri sözcük öğrenimidir. Bu çalışmada Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalıprogramının 1., 2., 3., 4., sınıflarında 2011-2012 Eğitim Öğretim yılının bahar döneminde öğrenim görmekte olan 178 Öğretmen adayının ikinci yabancıdil olarak Almanca öğrenirken sözcük öğreniminde kullandıklarıöğrenme stratejilerinin belirlenmesi amaçlanmış, cinsiyet, sınıf gibi değişkenlere bakılarak kullanılan stratejiler belirlenmiştir.