Renk Sembollerine Dair Sosyolojik Bir İnceleme - Nuh Akçakaya (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada renk sembolizmine dayalı olarak, sembollerin oluşumunu ve tarihsel arka planını ortaya koymak amacıyla genel bir değerlendirme yapılmıştır. Sembollerin oluşum süreci ve toplumsal aktörlerin sembollere atfettiği anlamlar önemli ölçüde bir toplumun tarihselliğini ortaya koymaktadır. Bu tarihsellik toplumların belirli hikâyeler üzerinden belirli organizasyonları geliştirmesinin yanında belirli anlam haritalarını oluşturmasına da hizmet etmektedir. Söz konusu anlam haritaları üzerinden birbirleriyle ortak bir bilinç üzerinden iletişime geçen bireyler, mekanik olarak bir araya gelemeyecek zihinlerini ortak imge ve anlam üzerinden bir araya getirmektedirler. Bireyler açısından bu imgeler ve anlamlar zaman ve mekân içerisinde sürekli olarak bir değişim geçirseler de kendisini belirli tarihsel arka plana dayandırabilen anlamlar, kısa vadeli oluşmuş anlamlara göre daha yavaş değişmektedirler. Renk sembollerinin anlamları da bireylerin o anlamlara yapacağı müdahale ve yorumlar nispetinde değişim göstermektedir. Renk anlamı ve birey arasındaki ilişki, yapı-fail ilişkisine benzer olarak bir diyalektik süreci içermektedir. Böylece bireyler oluşturmuş olduğu renk anlamlarından etkilenebilmekte söz konusu renkleri gündelik yaşamlarının bir unsuru olarak kullanabilmektedir.