Система засобів доказування у кримінальному провадженні - V. V. Kikinchuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті наголошено, що одним із невід’ємних складових доказування в кримінальному провадженні є засоби доказування. Проте невиправдано мало уваги приділяється як з боку науковців, так і практиків питанню про засоби доказування, зокрема визначенню їх сутності. Підкреслено, що засобам доказування та доказуванню в кримінальному провадженні притаманні спільні ознаки, які вказують та водночас обумовлюють їх взаємозалежність. З’ясовано, що засобами доказування в кримінальному провадженні є інструменти отримання, перевірки та оцінки доказів під час досудового розслідування та судового розгляду. Виокремлено основні ознаки засобів доказування в кримінальному провадженні, які в своїй сукупності визначають їх сутність, є: регламентованість кримінальним процесуальним законодавством підстав і порядку їх використання; спрямованість на встановлення обставин, що підлягають доказуванню та мають значення для кримінального провадження, а також вмотивування прийняття процесуальних рішень і аргументування правових позицій з процесуальних питань; відповідність міжнародно-правовим стандартам; використовуються виключно уповноваженими суб’єктами під час здійснення кримінального провадження. Систематизовано засоби доказування в кримінальному провадженні за наступними критеріями: 1) залежно від способів доказування варто виокремлювати: засоби збирання доказів; засоби перевірки доказів; засоби оцінки доказів; 2) залежно від їх природи розрізняють: процесуальні дії: слідчі (розшукові), негласні слідчі (розшукові) дії, заходи забезпечення кримінального провадження, витребування та отримання речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок, інші процесуальні дії; мисленнєві дії: аналіз практики Європейського суду з прав людини, постанов Верховного Суду, наявних у матеріалах кримінального провадження доказів і т. п.; змішані – поєднання процесуальних і мисленнєвих дій; 3) залежно від призначення бувають: засоби-інструменти доказування; засоби-способи доказування.