ÖĞRETMENLERİN DEMOKRASİ ANLAYIŞI BAĞLAMINDA GELİŞMİŞLİK SEVİYESİNİN DEMOKRATİK SİYASİ KÜLTÜRÜN OLUŞMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - THE EFFECTS OF DEMOCRATIC POLITICAL CULTURE OF THE COUNTRY DEVELOPMENT LEVEL ON THE DEMOCRACY UNDERSTANDING OF TEACHERS - Ali Fuat Gökçe (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Siyasikültür bir toplumun siyasal olaylara bakış tarzı, yaklaşımıdır. Demokratiksiyasi kültür ise toplumu oluşturan bireylerin evrensel demokrasi ilkelerinesahip olması ve yaşamının her safhasında bu ölçülere göre davranmasıdır.Demokrasi ve demokratik ölçütler günümüzde en çok kullanılan kavramlardanbiridir. Toplumların tarihsel süreçleri incelendiğinde sürekli olarak birdeğişim ve dönüşümün (modernleşme) olduğu görülmektedir. Bu değişim vedönüşümle beraber geleneklerden kopma, toplumların zaman ve mekân anlayışındafarklılaşma ortaya çıkmaktadır. Siyasi kültür de bu değişim ve dönüşümden, yanimodernleşmeden etkilenerek değişime uğramaktadır. Dinamik bir yapıya sahip olanve değişime açık olan siyasi kültürün demokratik ölçütler çerçevesinde oluşturulmasında,öğretmenlere önemli görevler düşmektedir. Siyasi kültürün oluşma evrelerindenbiri olan okullarda görev yapan öğretmenlerin demokratik değerlere sahip olmasıve sahip olduğu değerleri yansıtması gerekmektedir. Demokratik değerlerekseninde siyasal kültürün gelişmesinde başka bir husus ise ülkeleringelişmişlik seviyesidir. Gelişmiş ülkelerle, az gelişmiş ya da gelişmekte olanülkeler arasında demokratik değerler açısından farklılıklar mevcuttur.Gelişmişlik seviyesi ülke içindeki bireylerin hayata bakış açısını,beklentisini ve birbiriyle olan ilişkisini etkilenmektedir. Öğretmenler detoplumların bir parçasıdır. Dolayısıyla, toplumların gelişmişlik seviyesi iledemokrasi arasında ilişkinin olup olmaması, gelişmişlik seviyesinin öğretmenlerüzerindeki etkisinin eğitilenlere ve eğitim sistemi üzerine yansımasının nasılolduğunun belirlenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.Budoğrultuda, çalışma ile ilgili kuramsal tartışmalar ve değerlendirmeleryapılarak, gelişmişlik düzeyi ile demokrasi arasındaki bağ kurularak, öğretmenlerindemokratik siyasi kültür üzerindeki etkileri tartışılacaktır.