Safranbolu İlçesindeki Konaklama İşletmelerinin Finansal Sorunları Üzerine Bir Araştırma - Hasan Uygurtürk; Cenk Çetinkaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Ekonomik kalkınmada önemli rol üstlenen turizm sektörünün ana unsurlarında biri konaklama işletmeleridir. Yoğun rekabet ortamında faaliyet gösteren konaklama işletmeleri var olmak ve büyüyebilmek için sağlıklı ve güçlü bir mali yapıya sahip olmalıdır. Ancak konaklama işletmeleri faaliyetleri süresince birtakım finansal sorunlarla yüzleşmek zorunda kalmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de turizm sektöründe önemli bir yere sahip olan Safranbolu ilçesinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinin finansal sorunlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Safranbolu’da yer alan konaklama işletmelerinde anket çalışması yapılmış ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda Safranbolu’daki konaklama işletmelerinin sıklıkla karşılaştıkları finansal sorunların kapasite düşüklüğü,  yüksek personel ve sigorta giderleri, kar marjlarının düşük olması,  özsermaye yetersizliği,  kısıtlı kredi imkanları, yüksek vergi ve harçlar ile sektörel teşviklerin yetersizliği olduğu tespit edilmiştir.