Kadrolu ve 4/B Sözleşmeli YardımcıSağlık Personellerinin İşDoyumlarının Karşılaştırılması - Faruk Kalay; Hacer Arslan; Şemsettin Oflas (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Belirli güvenceler sistemi kapsamında kamu sağlık hizmetleri sektöründe istihdam edilen hekim dışıyardımcısağlık hizmetleri çalışanlarının yüksek performans gösterebilmeleri ve verimli bir şekilde çalışabilmeleri, işlerinden yüksek doyum sağlamalarına bağlıdır. Kamu sağlık hizmetleri sektöründe, hekim dışıyardımcısağlık personeli iki şekilde istihdam edilmektedir. Personelin bir kısmı657 sayılıDevlet MemurlarıKanununa DMK tabi kadrolu memur olarak istihdam edilirken, bir kısmıda 4/B sözleşmeli personel olarak istihdam edilmektedir. Söz konusu personel gruplarıaynımesleki yeterliliklere sahip ve aynıişkolunda çalıştıklarıhalde, kadrolu çalışanlara nazaran 4/B sözleşmeli çalışanlar, başta işgüvenliği olmak üzere terfi, tayin, sosyal yardımlar ve yasal güvenceler bakımından bir takım eksik haklara sahiptirler. Bu bağlamda araştırmanın amacı, kamu sağlık hizmetleri sektöründe istihdam edilen 657 sayılıDMK’na tabi kadrolu ve 4/B sözleşmeli hekim dışıyardımcısağlık personellerinin işdoyumlarınıkarşılaştırmaktır. Araştırma dört kamu hastanesinde çalışan 250 personel üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, hekim dışıyardımcısağlık personelinin genel işdoyumunun düşük olduğu, istihdam biçimi kadrolu ve sözleşmeli ile yaşve kıdem değişkenlerinin işdoyumu üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, medeni durum ve eğitim düzeyi değişkenleri ile işdoyumu arasında ise bir ilişki bulunmamıştır