„Alija bet” w filmie - Artur Patek (Kwartalnik Filmowy)
Alija bet, czyli tajna imigracja Żydów do Palestyny w okresie, gdy kraj ten był brytyjskim terytorium mandatowym (1920-1948), wzbudziła zainteresowanie nie tylko historyków, ale również filmowców. Stało się tak, gdyż ruch ten odegrał znaczącą rolę w procesie tworzenia Państwa Izrael i stał się częścią świadomości zbiorowej Żydów. Filmografia aliji bet składa się z tytułów zrealizowanych w Izraelu, Stanach Zjednoczonych, Włoszech, Francji i Rumunii. Są wśród nich produkcje kinowe i telewizyjne, fabularne i dokumentalne, wystawne realizacje i kameralne dramaty. Wprawdzie nie wszystkie przetrwały próbę czasu, ale dzięki taśmie filmowej utrwalone zostały miejsca i świadkowie oraz szczególna atmosfera towarzysząca tamtym wydarzeniom.