HADİSÇİLER İLE TARİHÇİLERİN TENKİT YÖNTEMLERİ ÜZERİNE (Tespitler, Tenkitler, Teklifler) - Bünyamin Erul (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hadisçiler ile tarihçilerin tenkit yöntemlerini kısmenkarşılaştırmaya çalıştığımız bu yazıda iki kesimin ortakyönleri kadar ayrıldıkları yönlerinin bulunduğunugöstermeye çalıştık. Hadis ve Siyer ilimleri, hem Hz.Peygamber’i konu edinmeleri, hem de ortak rivayetlerikullanmaları bakımından birbirine yakın iki alandır.İslam’ın ilk asrında rivayetler üzerinden birlikte hareketeden bu iki alan, aynı kaynaklardan beslenmiş, aynımalzemeyi ve benzer üslubu kullanmıştır. H. II. asırdamalzeme ve üslup gibi yönlerden benzerliklere rağmen,alan ayrışması yaşanarak birbirlerinden bağımsız halegelmeye başlamışlardır. H. III. asırda hadis ilmindeki isnad,cerh-tadil vb. gelişmeler neticesinde iyice birbirindenayrışmış ve farklılaşmışlardır.Hadisçiler, siyer ile ilgili bir konuda kendi ölçü vetercihlerine uygun olan rivayetlerle yetinirken, tarihçilero konuyu kronolojik olarak baştan sona anlatmayıamaçladıkları için rivayetleri aktarmada daha rahatdavranmaktadırlar.Konusu ve menşei itibarıyla birbirlerini tamamlayaniki alan olarak Hadis-Siret bütünlüğü, Hz. Peygamber’in,Hadis ve Sünnetin daha doğru ve detaylı öğrenilmesini veanlaşılmasını sağlayacaktır. Bu nedenle günümüz hadis,sünnet ve siret çalışmalarında iki disiplinin kaynaklarınınbirlikte kullanılmaları önem arz etmektedir.