Demografik Farklılıkların İş Gücü Verimliliğine Etkisi - Atila Karahan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşme olgusu sadece organizasyonlarıve yönetim şekillerini etkilemekle kalmamış, gerek müşterilerin, gerekse işgücünün beklentilerini de değiştirmişve şekillendirmiştir. Artık organizasyonlar daha bilinçli, ne istediğini bilen, iyi ve kötü hizmeti ayırabilen ve gerektiğinde kötü hizmete karşıolumsuz tepki veren bir müşteri yapısıile karşıkarşıyadır. Bu yüzden organizasyonlardaki tüm çalışmaların odağımüşteridir. Müşteri odaklıhizmeti göz ardıeden organizasyonlar varlıklarınısürdürmekte ve rekabet edebilirlikte güçlüklerle karşılaşmaktadırlar. Müşteri odaklıhizmet ancak iştatmini olan ve motive olmuşişgörenler ile sağlanabilir. Dolayısıyla en iyi organize olmuş, eniyi olanaklara sahip bir işletmede işgörenin tutumu müşterinin kötü hizmet algısına sebep olabilecekken, ortalama bir organizasyonda işgörenin olumlu tutumu sayesinde müşteri memnuniyeti sağlanabilecektir. İşletmeler açısından günümüzde "kilit verimlilik göstergesi" kavramıortaya çıkmıştır. Bu verimlilik göstergesi yapılan işin tümünü, tüm fiziksel çıktıyıölçmek için yeterli değildir. Buna karşılık işletmenin uğraşalanının büyük bir bölümünü simgeleyen birkaç ürün ya da hizmetin çıktısınıölçer. Örneğin bazısigorta şirketleri tazminat servisinin verimliliğini kişinin çalışma süresinde takip ettiği tazminatların sayısıile ölçmektedir Hastaneler kamusal otorite ve toplumsal baskıgruplarıile karşılıklıetkileşimde bulunan örgütlerdir. Bu özelliği nedeniyle hastanelerin yönetimi, hem karmaşık hem de güçtür. Ancak hızlınüfus artışı, ortalama yaşam süresinin uzaması, sağlık bilincinin yükselmesi, hastaların değişen talepleri, günümüzde tıbbi uygulama gereksinimlerinin artması, aşırırekabet, tıp alanında ileri teknolojilerin hızla yaygınlaşmasınedeniyle hastanelerin etkin ve verimli bir şekilde yönetimi önem arz etmektedir. Bu nedenle, hastanelerde verimlilik artışının sağlanabilmesi için öncelikle işgücü verimliliğinin artırılmasıgerekmektedir Bu araştırma hastanede çalışanların demografik bakımdan işgücü verimliliğine etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ana kütlesini Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan sağlık personeli oluşturmaktadır. Çalışma örnekleminde toplam 720 personel arasından rastgele seçilen 457 kişiye ulaşılmıştır. Sonuç olarak organizasyonel yapının Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesi’nde çalışanların kişisel durumlarıve verimlilikleri ile doğrudan ilgili olduğu görülmüştür.