Farklı Sosyo-Kültürel Yapılardan Gelmiş Evli Bireylerin Aile Değerleri ve Aile Bütünlük Duygusu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Elif Şahin (Aile Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, farklı sosyo-kültürel yapılardan gelmiş evli bireylerin aile değerleri ve aile bütünlük duygusunun bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek, farklı sosyo-kültürel yapılardan gelmiş evli bireylerin aile değerleri ve aile bütünlük duygusu arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını incelemek, ayrıca farklı sosyo-kültürel yapılardan gelmiş evli bireylerin aile değerlerinin, onların aile bütünlük duygusu üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmanın evrenini İstanbul İli Küçükçekmece İlçesinde görev yapan 1384 ortaokul öğretmeni, örneklemi ise Küçükçekmece İlçesinde görev yapan, çalışmaya katılmaya gönüllü evli ve öğretmen bireyler arasından seçkisiz örneklem yöntemine göre belirlenen 671 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan 671 katılımcının %72’si kadın, %28’i erkektir. Katılımcıların %54,2’si 35 yaş altı, %32,3’ü 35-44 yaş aralığında, %13,4’ü 45 yaş ve üzerindedir. Katılımcıların %90,6’sı kamu, %9,4’ü özel kurumda görev yapmaktadır. Katılımcıların %6,6’sı ön lisans, %81,4’ü lisans, %12,4’ü lisansüstü düzeyde öğrenim görmüştür Çalışmada veri toplama aracı olarak; aile değerlerini ölçmek için ’Aile Değerleri Ölçeği’, aile bütünlük duygusunu ölçmek için ‘Aile Bütünlük (Tutarlılık) Duygusu Ölçeği’ ve demografik özellikler için ise oluşturulan ‘Kişisel Bilgi Formu’ kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmış, katılımcıların demografik özellikleri ve ölçeklerden elde edilen veriler analiz edilmiş ve sonuç olarak örneklemin “Aile Değerleri” ile “Aile Bütünlük Duygusu” ölçek puanları arasında korelasyonel olarak pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Aile Değerleri Ölçeğinin cinselliğe bakış, farklı yaklaşımlar ve sosyo-ekonomik değer alt boyutları ile aile bütünlüğü arasındaki ilişki negatif yönlü ve anlamlı; diğer alt boyutlar ile arasındaki ilişki pozitif yönlü ve anlamlıdır. Aynı zamanda aile değerleri ile aile bütünlüğü arasındaki ilişkiyi gösteren modelin uygun olduğu görülmektedir. Aile değerleri, aile bütünlüğü değişkenindeki toplam varyansın yaklaşık %11’ini açıklamaktadır. Regresyon katsayısının anlamlılığına ilişkin t testi sonucu incelendiğinde akraba ilişkileri ve duygusal bağ değişkenlerinin aile bütünlüğü üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkiye sahip olduğu; sosyo-ekonomik değer değişkeninin aile bütünlüğü üzerinde negatif yönlü ve anlamlı etkiye sahip olduğu; diğer değişkenlerin anlamlı etkiye sahip olmadıkları görülmektedir.