AVRUPA ENTEGRASYONUNUN KRİZİ, REFORMLAR VE SOSYAL TARAFLAR: NASIL BİR UZLAŞI? - Elif Uzgören (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Bu çalışmanın iki amacı vardır. İlki Avrupa entegrasyonunun krizinin Avrupa Çalışmaları literatüründe nasıl çalışıldığını ve ne gibi reform stratejilerinin önerildiğini analiz etmektir. İkincisi ise Avrupa sermaye grupları ve emek hareketinin ve Avrupa Birliği’nin kurumlarının krizi nasıl değerlendirdiği ve geleceğe dair nasıl bir entegrasyon tasarladığını tartışmaktır. Çalışmada, anaakım literatürün krizi entegrasyon politikalarının kötü yönetiminden kaynaklandığını vurgularken, eleştirel siyasal iktisat yazınının literatüre özellikle dört katkısının olduğu tartışılmıştır: Avro-krizini küresel faktörlere içkin analiz etmesi; analizlerine sınıf politikalarını entegre etmesi; Avrupa entegrasyonunun açmazlarının ve alternatif politikaların sorgulanması. Çalışmada ayrıca Avrupa entegrasyonunun geleceğine dair tartışmalar konusunda Avrupa sermayesinin dijital Tek Pazar’ın kurulmasını önerirken, Avrupa emek hareketinin daha iddialı bir Sosyal Gündem ile sosyal adalet, insana yakışır iş ve adil dijitalleşmeyi sağlamayı hedeflediği vurgulanmıştır.