Zastosowanie teorii zbiorów przybliżonych do prognozowania występowania nefropatii cukrzycowej. Doniesienie wstępne - Mirosława Urban; Elżbieta Baszun-Stepaniuk; Jarosław Stepaniuk (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
U 107 pacjentów w wieku 5-22 lat chorujących na cukrzycę insulinozależną od 2 do 13 lat metodą zbiorów przybliżonych oceniono następujące atrybuty: płeć, wiek zachorowania, czas trwania choroby, wywiad rodzinny, kryteria wyrównania metabolicznego, rodzaj stosowanej insulinoterapii, jak również występowanie lub nie mikroalbuminurii. Na podstawie przeprowadzonej analizy matematycznej za najbardziej istotne atrybuty zostały uznane: wiek zachorowania, HbA1c, czas trwania choroby. Mają one wpływ na występowanie mikroalbuminurii u dzieci chorujących na cukrzycę typu I.