Imperium kontratakuje. Obraz mniejszości etnicznych w powojennym kinie brytyjskim - Artur Piskorz (Kwartalnik Filmowy)
Autor koncentruje się na wizerunku mniejszości etnicznych w brytyjskim kinie powojennym. Upadek Imperium Brytyjskiego w połączeniu z obiema wojnami światowymi spowodowały daleko idące przemiany społeczno-polityczne w Zjednoczonym Królestwie. Jedną z ich konsekwencji był napływ na terytorium Wielkiej Brytanii znacznej liczby imigrantów z byłych kolonii, co wygenerowało szereg napięć społecznych. Piskorz analizuje sposób, w jaki wydarzenia te znalazły swe odzwierciedlenie w utworach filmowych oraz drogę ewolucji wizerunku imigranta o egzotycznych korzeniach kulturowych i etnicznych w dziełach brytyjskich twórców filmowych w latach 50. i 60. ubiegłego stulecia.