Исхемичен инсулт, асоцииран с ревматоиден артрит – клиничен случай - Mirena Valkova; Elena Tzolova; Velina Guergueltcheva (Българска неврология)
Ревматоидният артрит (РА) се асоциира с множество централни и периферни неврологични усложнения. Той може да се обвърже със засилена каротидна атеросклероза, кардиоемболизъм и с церебрален васкулит. Представяме клиничен случай на 56-год. мъж с остър исхемичен инсулт (ИМИ), при налична стеноза на каротиди и последващо прогресиращо мултиорганно засягане (консумативен синдром, рецидивиращ плеврален излив, нефрит, сърдечно засягане, полиневропатия, анемия и изразен ставен синдром). Широката клинична картина ни даде основание да разширим диференциалната диагноза в насока системно заболяване. Пациентът бе с висок ревматоиден фактор и високи възпалителни маркери и се диагностицира с РА. РА вероятно играе роля на допълнителен рисков фактор за развитие на ИМИ в този случай. Заключение: Освен класическите съдови рискови фактори за ИМИ, в някои специфични случаи, с по-широка клинична картина, е уместно търсенето на системно заболяване, включително РА. Патогенетично РА води до засилване риска от ИМИ. В тези случаи, наред с антитромботичната терапия е уместно включването на специфична имуномодулираща терапия срещу РА.