ÇEVRECİ YÖNELİM, ÇEVRE DOSTU DAVRANIŞ VE DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA - Ümit ALNIAÇIK (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Çevreci yönelim ve çevreye duyarlı davranış ile tüketicilerin demografik özellikleri arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Bu nedenle, söz konusu ilişki, pazarlama yöneticileri için halen önemini koruyan bir araştırma konusudur. Çevreci pazarlama için önemli bir hedef grubu olan genç ve eğitimli tüketicilerin çeşitli demografik özellikleri ile çevreci yönelim ve çevreci davranış eğilimlerinin geniş bir örneklemde incelenmesi, konuya bir ışık tutabilir. Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin çevreci yönelimleri ve çevreci davranış eğilimlerinin, demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Veriler, Marmara Bölgesi’nde yerleşik yedi ayrı üniversite okuyan 1254 öğrenciden anket yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve varyans analizleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda cevaplayıcıların çevreci yönelimlerinin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve ailenin aylık gelir düzeyine bağlı olarak farklılaştığı belirlenmiştir. Cevaplayıcının çevre dostu davranış niyeti de yaş, cinsiyet ve ailenin yaşadığı yerleşim yerine bağlı olarak farklılaşmaktadır. Çevreci yönelim ile çevre dostu davranış arasında pozitif yönlü bir korelasyon bulunmaktadır.