Analiza emisije zagađujućih materija u vazduh iz termoelektrana „Nikola Tesla A“ i „Nikola Tesla B“ - Nikola Stanković (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U radu je prikazana vremenska analiza emisije zagađujućih materija u vazduh na primeru dve najveće termoelektrane „Nikola Tesla A“ i „Nikola Tesla B“. Ogranak „Termoelektrane Nikola Tesla“ je najveći proizvođač električne energije u Jugoistočnoj Evropi. Ima 14 blokova čija je ukupna instalisana snaga 3.430 MW. U sastavu Ogranak „Termoelektrane Nikola Tesla“ su TE Nikola Tesla A (sa 6 blokova) 1650 MW projektovane snage i TE Nikola Tesla B (sa 2 bloka) 1.340 MW električne snage. U okviru „Termoelektrane Nikola Tesla A“ se nalaze blokovi A1 sa 660 MW, A2 sa 660 MW, A3 sa 932 MW, A4 sa 943 MW, A5 sa 934 MW i blok A6 sa 934 MW toplotne snage, dok u okviru „Termoelektrane Nikola Tesla B“ se nalaze dva bloka B1 i B2 sa po 1809 MW i 1826 MW toplotne snage. Trend emisije je prikazan za tri zagađujuće materije, sumpor-dioksid, azotove okside i praškaste materije za 2022., 2021. i 2020. godinu. Dimni gasovi koji sadrže zagađujuće materije se ispuštaju u vazduh preko dimnjaka visine 150 metara (blokovi А1, А2 и А3) и 220 metara (blokovi А4, А5 и А6) na „Termoelektrani Nikola Tesla A“ i 280 metara (blokovi B1 i B2) na „Termoelektrani Nikola Tesla B“. U skladu sa zakonskim zahtevima redovno vrše se kontinualna merenja, dok se periodična merenja vrše za proveru ispravnosti kontinualnih merenja.