Farklı post boylarının ve farklı siman kullanımının kron ile restore edilmiş dişlerin kırılma dayanımına etkisi - Halil İbrahim Kılınç; Tuğrul Aslan; Kerem Kılıç; Özgür Er (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı post-kor ve kronla restore edilmiş dişlerde farklı simantasyon materyallerinin ve post uzunluklarının kırılma direncine etkisini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler: Benzer boylara sahip 40 mandibular premolar dişin kronları uzaklaştırıldı. Kanal tedavileri yapıldıktan sonra dişler akrilik bloklara gömüldü. Örnekler ilk olarak ikiye ayrıldı. 10 mm ve 5 mm derinliklerinde sirküler post boşlukları, sırasıyla #0.5 ve #2 kodlu üretici frezleri ile hazırlandı. Post (D.T. Light-Post) simantasyonu aşamasında, her post grubundaki 10 örnek kendinden adezivli rezin siman (Rely X) ile simante edildi. Diğer 10 örnek kendinden asitli kompozit siman (Clearfill Esthetic Cement) ile simante edildi (n=10). Tüm örnekler kompozit korlar ile restore edildi ve toplamda yaklaşık 5°’lik konverjans açısıyla 6 mm boyunda (1 mm ferrule dahil) prepare edildi. Sonra, tüm dişler tam metal kronlarla, cam iyonomer simanla simante edilerek restore edildi. Termal döngü ile yorma sonrası, tüm örneklere kırılma dayanımı testi (0,5 mm/min) uygulandı. Data iki yönlü varyans analizi kullanılarak analiz edildi (α=0.05).Bulgular: Farklı tip siman kullanımı restore edilmiş dişlerin kırılma dayanımını etkilemezken (p=0.209), 10 mm derinlikte post yerleşimi 5 mm derinlikte yerleşime göre daha yüksek kırılma dayanımı göstermiştir (p < 0.001).Sonuç: Çalışmanın limitasyonları dahilinde, hangi tip simanın kullanıldığına bakılmaksızın, post boşluğunun daha derin açılması post-kor destekli kron restorasyonlu dişlerin kırılma dayanımını artırmaktadır.