FÂRÂBÎ DÜŞÜNCE SİSTEMİNDE BİLİMLER ARASI İŞBİRLİĞİ VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUM - Hacı Ömer Özden (Felsefe Dünyası)
Her bilim kendi iç bünyesinde değerlidir ve her bilim dalının belli gayeleri, hedefleri vardır.Bunları tek tek ele almak, belli bir alanda derinlemesine bilgi sağlar, ama bütünlüklübilgiden uzak kalındığı için yeterli faydayı sağlayamaz. Bu bakımdan disiplinler arasıçalışma oldukça önemlidir. Bilimlerin tek başlarına yaptıkları faaliyetlerden çok, birlikteçalışmalarıyla daha önemli faydalar elde edilebilir. Fen, mühendislik, tıp, ziraat ve sosyalbilimler arasında bu tarzda çalışmalar yapılarak önemli başarılara ve gelişmelere imzaatılabilir. Örneğin matematik tek başına ele aldığında yararı sorgulanabilir. Fakat matematiğinmüzikten mühendisliğe, astronomiden fiziğe, coğrafyadan şiire kadar hayatınher alanıyla ilgili olduğunun bilinmesi, matematiğe yüksek derecede değer katar. Sosyalbilimler de böyledir. Tek başına ele alındığında sosyal bilimlerin hiçbir değeri yokmuşgibi bir izlenim elde edilebilir. Ancak sosyal ve beşerî bilimler diğer bilimlerle birliktedeğerlendirildiğinde ne kadar önemli oldukları ortaya çıkacaktır. Bu çalışmada Fârâbî’ninözellikle İhsâu’l-Ulûm (Bilimlerin Sayımı) isimli eseri merkeze alınarak bilimler arası ortakçalışmaların önemi üzerinde durulmaya çalışılmıştır.