DÖVİZ PİYASALARINDA EWMA MODELİ KULLANILARAK HESAPLANAN VOLATİLİTE TAHMİNLERİNİN TEST EDİLMESİ - Cantürk KAYAHAN; Oğuzhan AYDEMİR; Barış AKÇAY (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Finansal piyasalarda yaşanan ekonomik, politik, sosyal ve global gelişmeler döviz kurlarını ve diğer finansal enstrümanları doğrudan etkilemekte ve onların getiri değişimlerinde önemli derecede oynaklıklara neden olmaktadır. Volatilite tahminleri varlık yönetiminde, portföy yönetiminde ve türev ürün fiyatlamasında yoğun olarak kullanılmakta ve finansal piyasalar için anahtar rol üstlenmektedir. Günümüzde hiçbir finansal analist bu modellerin önemini görmezden gelemez. Volatilite modellerinin temel amacı, volatilitenin doğru tahmin edilmesidir. Çünkü geleceğe yönelik alınan kararların başarısı bu tahminlerin tutarlılığına bağlıdır. Çalışmada, yıllar itibariyle döviz kurlarının EWMA modeliyle volatilite tahminleri yapılmıştır. Hesaplamalarda 2005, 2006 ve 2007 yıllarına ait döviz kurları (euro ve dolar) kullanılmış ve volatilite tahmin sonuçları EWMA modelinde günlük ve yıllık olarak sunulmuştur. Yapılan backtesting analiziyle, hesaplamalarda kullanılan lambda katsayılarının EWMA modelinde belirlenen güven sınırları içerisinde anlamlı tahminler oluşturduğu saptanmış ve böylece modelin güvenirliği de test edilmiştir.