1935 Genel Nüfus Sayımına Göre Çankırı’nın Demografik Yapısı ve Özellikleri - Nesrin Hangül (History Studies)
Nüfus sayımları bir ülkenin sahip olduğu sosyal-ekonomik potansiyeli ortaya çıkarması bakımından büyük önem taşımaktadır. Osmanlı Dönemi’nde sayımlar sadece vergi toplamak ve asker almak amaçlı yapıldığı için nüfus yapısıyla ilgili sağlıklı bilgiler mevcut değildi. Bu bakımdan Cumhuriyet döneminde ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapıldı. Bu sayımdan sekiz sene sonra 1935 yılında ikinci bir nüfus sayımı yapıldı. Önemli ayrıntılar içeren bu sayımlar sonucunda nüfusun cinsiyeti, yoğunluğu, eğitim durumu, engellilik durumu, doğum yeri, mesleği, yaş grubu, dini ve mezhebi gibi konularda nüfusun sosyal ve ekonomik yapısıyla ilgili önemli sonuçlar elde edildi. Elde edilen bu sonuçlarla bu çalışmada Çankırı vilayetinin sahip olduğu sosyal-ekonomik durum ortaya çıkarılarak Türkiye ortalaması ve 1927 nüfus sayımı verileriyle karşılaştırıldı. Ayrıca çalışmada Çankırı vilayetinin kısa tarihine, idari yapısına, 1935 sayımı için yapılan hazırlıklara ve 1935 sayımının Çankırı vilayeti özelinde sonuçlarına yer verildi. Çalışma, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınları başta olmak üzere Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi belgeleri, dönemin basını, konuyla ilgili telif eserler ve tez çalışmaları incelenerek ortaya çıkarıldı.