MİLLİYET, MAHMUT SOYDAN VE DEVLETÇİLİK TARTIŞMALARI - Gül Karagöz Kızılca (Selçuk İletişim)
Bu yazıda Mahmut Bey'in (Soydan) sahibi olduğu Milliyet aracılığıyla yerli özel sermaye çevrelerinin dahil olduğu devletçilik tartışmaları incelenmiştir.1923-1929 arasında Türkiye'de liberal iktisat politikası egemendir. Dönemin ana özelliği çeşitli teşvik ve ayrıcalıklarla yerli özel sermayenin desteklenmesidir. Ancak 1929'da yaşanan ekonomik gelişmeler sonucunda Türkiye, devletçilik politikasına yönelmiştir. Yerli burjuvazi kendi ayrıcalıklarını aynı şekilde devam ettiren bir devletçilik politikasından yanadır. Bu dönemde sesini İş Bankası  idare heyeti reisi Mahmut Bey'in Milliyet'i ile siyasi iktidara duyurmuştur.