Özel Okullarda Öğrenim Gören Ortaokul Öğrencilerinin Müzik Dersine Yönelik Tutumlarının Tespitine Yönelik Bir Tutum Ölçeği Geliştirilmesi - Hamza Üstün (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu çalışmada; özel okullarda öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin müzik dersine karşı olan tutumlarının ölçülmesinde kullanılabilecek bir ölçek geliştirilmesi ve süreçleri ele alınmıştır. Araştırmada likert tipi tutum ölçeği modelinden faydalanılmıştır. Uzman görüşlerinden yararlanılarak geliştirilen ve toplam 16 madde ile 4 alt boyuttan oluşan ölçeğin, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları, Ankara ilinde özel okullarda aktif olarak öğrenim görmekte olan 146 öğrenci aracılığı ile elde edilmiştir. Belirlenen alt boyutlar bilişsel, duyuşsal, davranışsal ve devinimsel olarak adlandırılmıştır. Analiz için IBM SPSS istatistik 22 paket programı kullanılmıştır. Özel Ortaokul Öğrencilerinin Müzik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği'nin yapı geçerliliğini ortaya koymak maksadıyla faktör çözümlemesi yapılmış olup, yapılan analizde varimax dönüşümlü temel bileşenler çözümlemesi metodu kullanılmıştır. Hazırlanan yapının güvenirliği için iç tutarlık sayısı (Cronbach Alfa) ve bu bağlamda soruların toplamlarının korelasyonları hesaplanmıştır. Toplam dört ana faktörden oluşan ve faktör ağırlıklarının 0.62 ile 0.84 aralığında farklılaştığı, Kaiser-Meyer Olkin (KMO) değerinin 0.71, güvenirliğin sağlanması için analiz edilen iç tutarlılık kat sayısı (Cronbach Alfa) değerinin 0.75 olduğu belirlenmiştir. Bu bulgulardan hareketle, geliştirilen ölçeğin özel okullarda öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin müzik dersine yönelik tutumlarını belirlemede kullanılabilecek, geçerlik ve güvenirlik değerlerinin yeterli düzeyde bulunduğu bir araç olduğu belirlenmiştir.