SUDJELOVANJE SENJSKIH PODGORACA U DOMOVINSKOM RATU - MIRKO RAGUŽ (Senjski Zbornik)
Dok je dio Hrvatske značajnije angažiran u Domovinskom ratu ljetnih mjeseci godine 1991., na senjskom području osjećala se velika napetost, ali i odlučnost da se brani domovina. Senj i senjsko Podgorje nalazili su se za vrijeme Domovinskog rata na jednoj periferiji neposrednog ratnog djelovanja, ali usprkos tomu njihov prinos toj borbi bio je velik. Senjski Podgorci kao dragovoljci sudjelovali su na svim bojišnicama diljem Hrvatske i s ponosom branili svoju zemlju od agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Posebice su se isticali u borbama na području Like, ali i na teritoriju Senja i velebitskog Podgorja, na koje se isključivo odnosi ovo kazivanje. U ovome Domovinskom ratu pokazali su se uvijek spremnim žrtvovati svoj život u obrani svoje domovine Hrvatske.