6-12 yaş arası okul çağı çocuklarda travmatik dental yaralanmaların görülme sıklığı - Mine Koruyucu; Ceren İlisulu; Esra Parmaksız; Figen Seymen (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Travmatik dental yaralanmalar, dünyadaki çocuk popülasyonunda sıklıkla görülen problemlerden birisidir. Bu çalışmanın amacı 6-12 yaş arası okul çağı çocuklarında görülen travmatik dental yaralanmaların meydana gelme sıklığı ve travma ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler:Bu çalışma, Nevşehir ve İstanbul illerinde bulunan  toplamda beş farklı okuldan, ortalama yaşı 8.9±0.84 olan  897 çocuk  (472 kız , 425 erkek) üzerinde yapılmıştır. Kayıtlar diş hekimleri tarafından cinsiyet, yaş, travmanın tipi, etkilenen dişin tipi, sağlanan tedavi, travmanın nedeni ve dental bilgilere göre (diş eksikliği, supernumerer diş, baş başa kapanış, overjet, openbite, deepbite, croosbite) değerlendirildi ve ailedeki ebeveynlerin çalışma durumu ile kardeş sayısının sosyoekonomik ve sosyokültürel olarak verileri kaydedildi. İstatistiksel değerlendirmeler p<0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.Bulgular:Travmatik dental yaralanmaların meydana gelme sıklığı %3.5 olarak gözlenmiştir. Bu yaralanmalardan en sık görüleni mine çatlağı (%35.5)  ve mine kırığıdır (%38.7). Üst keser dişler özellikle üst santral kesiciler (%64.5) travmadan en çok etkilenen dişlerdir. Travmaya maruz kalmış dişlerin %48.4’ü tedaviden yararlanmıştır. Travmadan etkilenen çocukların %48.3’de normal okluzyon, %45.1 sınıf II, %6.4 sınıf III okluzyon bulunmaktadır. Sınıf II malokluzyonun bulunma sıklığı istatistiksel olarak diğer malokluzyonlara göre anlamlı derecede daha yüksektir (p<0.01). Bu çalışma kızların (%54.8)  erkeklere (%45.1)  göre dental travmaya daha eğilimli olduğunu ortaya koymuştur (ortalama yaş 7.93±0.85). En sık rastlanan travma tipinin düşme olduğu görülmüştür (%54.8). Sonuçlar:Bu çalışmada 6-12 yaş arası okul çağı çocuklarında daimi keser dişlerde meydana gelen travmatik dental yaralanmaların meydana gelme sıklığının düşük olduğu görülmüştür.