АНАЛІЗ ДОСВІДУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ТИЛОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІВ І ПІДРОЗДІЛІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ (БОЙОВИХ) ЗАВДАНЬ - Вадим КОВАЛЬ; Олег ФАРІОН; Аркадій КОЧЕУЛОВ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
У статті проаналізовано досвід тилового забезпечення органів і підрозділів Державної прикордонної служби України під час виконання спеціальних (бойових) завдань. Установлено, що під час організації тилового забезпечення важливі методи роботи керівників підрозділів тилового забезпечення та бойових підрозділів щодо розв'язання проблемних питань, пов’язаних із тиловим забезпеченням в умовах ведення бойових дій за усіма процесами, починаючи з підготовки підрозділів до майбутніх дій. Заходи з підготовки підрозділів тилового забезпечення проводяться зазвичай одночасно з підготовкою бойових підрозділів до виконання спеціальних (бойових) завдань. Обсяг, строки та порядок проведення кожного заходу з підготовки підрозділів тилового забезпечення залежать від наявності часу на підготовку, змісту спеціальних (бойових) завдань, стану забезпеченості матеріальними засобами бойових підрозділів, особливостей місцевості та інших умов. Розроблено рекомендації щодо організації за чотирма етапами тилового забезпечення органів і підрозділів Державної прикордонної служби України під час виконання спеціальних (бойових) завдань. Перший етап – підготовчий – передбачає роботу рекогносцирувальних груп. Другий етап – початковий – має на меті переміщення особового складу в район майбутніх дій та його розосередження (розквартирування) у населених пунктах. Третій етап – етап злагодження дій, взаємодії між прикордонними підрозділами. Сутність цього етапу полягає в узгодженні дій сил і засобів підрозділів тилового забезпечення та бойових підрозділів щодо організації підвезення матеріальних засобів для виконання спеціальних (бойових) завдань. Четвертий етап – основний, який передбачає організацію перевезень матеріальних засобів, накопичення їх згідно з установленими об’ємами та необхідними потребами в місцях дислокації бойових підрозділів. Зазначено, що успіх реалізації розроблених рекомендацій значно залежить від впливу чинників середовища, тому надано перелік факторів, які негативно впливають на організацію тилового забезпечення бойових підрозділів.