Gvinejski zaljev – žarište piratskih napada i nova prijetnja međunarodnoj sigurnosti plovidbe - Petra Amižić Jelovčić (Poredbeno Pomorsko Pravo)
Moderno piratstvo predstavlja jednu od najvećih ugroza sigurnosti pomorske plovidbe. Posljednjih se godina njegovo žarište premjestilo iz Adenskog zaljeva u Gvinejski zaljev koji je danas najrizičnije plovno područje u svijetu. Po uzoru na aktivne i pasivne mjere primijenjene pri suzbijanju piratstva u Adenskom zaljevu, države regije, kao i međunarodna zajednica, donijele su niz propisa i ugovora kojima žele ograničiti i onemogućiti daljnje piratske napade. U tome kontekstu svakako treba spomenuti relevantne rezolucije Ujedinjenih naroda – Pravilnik o postupanju Yaoundé, Afričku povelju o pomorskoj sigurnosti i razvoju u Africi, Zakon o suzbijanju piratstva i drugih pomorskih kaznenih djela Savezne Republike Nigerije te Priručnik BMP WA. Važan doprinos u borbi protiv piratstva u Gvinejskom zaljevu dali su NATO i EU kroz brojne pomorske operacije koje provode i nadziru radi podizanja stupnja pomorske sigurnosti u ovom rizičnom području. Kao nezamjenjiv partner zemalja regije Gvinejskog zaljeva istaknuo se EU koji kroz čitav niz dokumenata i operacija na moru, u kojima aktivno sudjeluje, pokušava onemogućiti daljnje piratske napade i pridonijeti postizanju željene pomorske sigurnosti u ovom dijelu svijeta te tako zaštititi zajedničke interese. U ovom radu, autorica daje pregled najvažnijih međunarodnih dokumenata donesenih radi suzbijanja piratskih napada u Gvinejskom zaljevu, s posebnim naglaskom na ulogu EU-a.