ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА НА КОНКУРЕНТНИХ РИНКАХ - Олена Пилипенко; Костянтин Яровий; Олена Мартиненко (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена актуальним питанням інноваційного розвитку вітчизняних підприємств за допомогою формування бізнес-моделей, що забезпечують довгостроковий успіх та досягнення стратегічних цілей діяльності. Проаналізовано підходи до побудови та застосування бізнес-моделей, враховуючи галузеву приналежність, наявний ресурсний потенціал та власні конкурентні можливості. Систематизовано інструменти поєднання технологічних та економічних складників розвитку підприємства, елементи побудови інноваційних бізнес-моделей. Досліджено особливості бізнес-моделі як інтегруючої інновації, зокрема технологію її формування з метою підвищення конкурентоспроможності бізнесу. Окреслено коло питань, що є пріоритетними для ефективного використання інноваційного потенціалу та забезпечення стратегічного розвитку бізнесу та стабільності економічного зростання.