Pravni problemi regulacije področja političnih strank pri nas in v EU - Mik Strmecki (Central European Public Administration Review)
V članku obravnavamo različna vprašanja, povezana s pravno regulacijo področja političnih strank. Predhodni pravni problem, ki ga mora v zvezi s tem rešiti pravna regulativa, je prvenstveno ustrezno zakonsko definiranje pojma politične stranke zaradi lažjega razmejevanja od pojmovno podobnih subjektov, zlasti društev ipd. Norme s področja političnih strank podrobneje opisujejo pogoje za registracijo politične stranke, statutarni kogentni zakonski okvir, programske omejitve iz naslova varstva temeljev ustavnega reda svobodne demokratične ustavne ureditve, taksativni seznam zakonitih virov financiranja in pravila za primer prenehanja oziroma samorazpustitve politične stranke. Te norme obsegajo tudi strankarski jurisdikcijski privilegij, da je izključno ustavno sodišče pooblaščeno za razsojo vprašanja eventualne protiustavnosti delovanja političnih strank kot podlage za njihovo prepoved. V nadaljevanju obravnavamo mejnike v razvoju pravnega položaja političnih strank v posameznih državah EU in vprašanje konstitucionalizacije materije političnih strank v ustavno besedilo. Sklepno tudi na kratko tematiziramo pravno naravo nalog političnih strank kot determinacijskega elementa za konceptualizacijo izhodišč pravne ureditve njihovega financiranja, financiranja volilnih kandidatov in volilnih kampanj.