تأملی بر وضعیت حقوقی ابرها در حقوق بین الملل - مسعود علیزاده; شهرام زرنشان (Majallah-i Huqūqī-i Biyn/al-milalī-i)
در جهان امروز، بحران بی‌آبی یکی از بحران‌های جدی جامعه ‌بشری به ‌شمار می‌رود. حقوق بین‌الملل برای مدیریت و ایجاد چارچوب حقوقی مؤثر برای ساماندهی آب شیرین موجود در ابرها رسالتی سنگین بر دوش دارد. یکی از ابعاد این موضوع، مطالعة رژیم حقوقی آب‌های موجود در ابرهاست. در این سیاق، یکی از پرسش‌های مهم، قانونی‌بودن مداخلة دولت‌ها در فرآیند بارش و به‌ویژه مسئله بارورکردن مصنوعی ابرها است که می‌تواند آثاری خارج از حدود صلاحیت سرزمین‌ها به ‌جای بگذارد. این مقاله با عنایت به ابهام موجود در رژیم حقوقی بین‌المللی این موضوع، نقش اصول کلی حقوق بین‌الملل را برای ترسیم رژیم حقوقی حاکم بر ابرها و مسئولیت بین‌المللی ناشی از آن مطالعه می‌کند. جدا از اصول کلی حقوقی حاکم بر این موضوع، عملکرد کمیسیون حقوق بین‌الملل در موضوع مسئولیت دولت‌ها در ارتکاب اعمال خطرناک غیرممنوع در حقوق بین‌الملل به‌عنوان راهنمای رژیم حقوقی حاکم بر تولید ابرهای مصنوعی در این نوشتار مورد توجه و گرته‌برداری قرار گرفته است.