Аналіз підходів щодо створення геоінформаційних платформ для забезпечення геоінформаційної підтримки прийняття рішення на тактичному рівні - Подліпаєв В.О. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Предметом вивчення в статті є існуючі програмні рішення щодо інтегрованого використання прос-торово-розподіленої інформації. Метою є вивчення та аналіз певних рішень, які реалізовані у геоінформа-ційних системах, з метою використання їх для геоінформаційної підтримки прийняття рішення на тактич-ному рівні. Завдання: вивчити та проаналізувати можливості окремих зразків програмного забезпечення геоінформаційної підтримки, а також визначити особливості реалізації в них алгоритмів збору, система-тизації, накопичення та візуалізації даних. Використовуваними методами є: методи статистичного аналі-зу, методи оптимізації, методи моделювання, методи побудови складних систем. Отримані такі резуль-тати. Встановлено, що актуальним питанням є – застосування геоінформаційної платформи для збору, обробки, аналізу, накопичення геопросторових даних та забезпечення доступу і обміну ними між користу-вачами різних рівнів та напрямків. В рамках даної статті надані результати вивчення та аналізу можливо-стей окремих зразків програмного забезпечення геоінформаційної підтримки, які в подальшому можуть бу-ти використані при створенні автоматизованих систем управління тактичного рівня. Зокрема, необхідні для тактичного рівня рішення певною мірою реалізовані в таких програмних продуктах (сервісах), як: уні-версальна карта поінформованості “Liveuamap”; “Delta Monitor”; “Delta Drive”; спеціальне програмне за-безпечення “Марс”; спеціальне програмне забезпечення “Combat vision”; інформаційна система ЕЕМЗ “Ка-спер”. Висновки. В Україні накопичено певний досвід створення та використання за призначенням програм-ного забезпечення для командирів (штабів) тактичного рівня. Характерною особливістю розглянутих гео-інформаційних платформ є те, що вони створені за допомогою різних програмних засобів з використанням різних підходів до збору, систематизації, накопичення та візуалізації даних. Проведенні дослідження свід-чать про позитивні тенденції впровадження геоінформаційних технологій у процеси збору, накопичення та відображення оперативної інформації у сфері управлінських рішень, однак викривають потребу у подаль-ших дослідженнях за проблематикою визначення певних підходів до їх інтеграції та використання інформа-ційних ресурсів одразу декількох з існуючих геоінформаційних платформ.