Proizvodnja i potrošnja OSB i furnirskih ploča u svijetu - Zoran Vuković (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U ovom radu su obrađeni i predstavlјeni trendovi proizvodnje i potrošnje OSB (Oriented strand board - orijentisana strend iverica) i furnirskih ploča (šperploča) u svijetu. Navedeni trendovi ilustruju važnost zamjene furnirske ploče sa OSB pločom zbog dramatičnih promjena u drvnoj sirovini i zahtjevima građevinske indutrije koji su se dogodili krajem prošlog vijeka i početkom ovog milenijuma. Rezultati ovoga rada mogu da posluŽe u ocjeni mogućih primjena navedenih ploča.