Uporaba veza u komunalnom dijelu luke - Vesna Skorupan Wolff (Poredbeno Pomorsko Pravo)
Prava i obveze u vezi s uporabom veza u komunalnom dijelu luke reguliraju se ugovorom između korisnika plovila i tijela koje upravlja tom lukom, odnosno s lučkom upravom. Dakle, o tome se ne odlučuje upravnim aktom u upravnom postupku. Ako lučka uprava ne odobri zahtjev za dodjelu veza, odnosno odluči kako korisnik veza gubi pravo na uporabu veza, dopušteno je ulaganje prigovora na rješenje o odbijanju zahtjeva ili rješenje o gubitku prava na vez. Prigovor se ulaže upravnom vijeću lučke uprave, a odluka upravnog vijeća je konačna. Zakonom nije propisana mogućnost pokretanja upravnog spora protiv odluke upravnog vijeća lučke uprave.