Latinska šola v Rušah, ruški Romul Luka Jamnik, Gesta Romanorum in izgubljena igra De Joviniano imperatore mire correcto - David Movrin (Clotho)
Verske igre v Rušah, naselju zahodno od Maribora, o katerih v povezavi z latinsko šolo (1645-1760) poroča latinska kronika Jožefa Avguština Mezneriča z naslovom Notata Rastensia antiquissimis documentis desumpta et variis fide humana dignis autographis synoptice descripta, sodijo med danes izgubljene začetke dramskega dogajanja na Slovenskem. Uvedel jih je nadarjeni Luka Jamnik, krajevni duhovnik in spodbujevalec kulturnega dogajanja, v kroniki imenovan kar »ruški Romul«. Leta 1680 je začel prirejati vsakoletne igre po zgledu jezuitskih šolskih »komedij«, actio comica. Redne letne predstave na čast Devici Mariji so vsak začetek septembra, ob prazniku Marijinega imena, potekale vse do leta 1722, vendar se zaradi kasnejšega požara ni ohranilo nobeno besedilo.