Model za utvrđivanje potrebne strukture radne snage i asortimana rezervnih delova za remont složenih tehničkih sredstava - Miladin Nikolić; Zoran Branković (Vojnotehnički Glasnik)
U radu je simuliran remont složenih tehničkih sredstava radi određivanja potrebne strukture radne snage i asortimana rezervnih delova. Za rešavanje problema izabrana je metoda simulacije, a remont složenih tehničkih sredstava prikazan je kao model diskretnih događaja. Definiran je eksperimentalni okvir i dat 'sažeti' model. Razrađeni model je adaptivan, što se ogleda kroz mogućnost da se veoma lako i brzo menja, proširuje i dograđuje navedeni broj: tehničkih sredstava, broj specijalnosti i vrste rezervnih delova, što mu povećava mogućnost primene. Rezultati, koje daje model, numerički su izraz ponašanja realnog sistema koji se simulira. Za simulaciju ovakvih sistema simulacioni jezik GPSS se pokazuje pogodnim, jer olakšava translaciju modela, a pored standardnih, pruža mogućnost i nestandardnih izlaza. Provedeni postupak vrednovanja simulacionog modela uključio je osnovne metode vrednovanja koje preporučuje savremena literatura. Moguća područja primene stvorenog modela su: utvrđivanje potrebne strukture radne snage za različite intenzitete otkaza sredstava; utvrđivanje cene remonta za određeni vremenski period (radna snaga i rezervni delovi); utvrđivanje dinamike proizvodnje i isporuke rezervnih delova s obzirom na ekonomske mogućnosti; određivanje potrebnog skladišnog prostora, i drugo.