ІНФОРМАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ДЛЯ ПОТРЕБ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Оксана Кошець; Вікторія Мельничук (Економіка та суспільство)
У статті розглядається необхідність формування соціально-економічної інформації та її обробки як інформаційне забезпечення в умовах вирішення певних управлінських завдань. Зауважено, що в рамках вирішення проблеми формування актуального інформаційного забезпечення управлінської системи важливу роль відіграє удосконалення бухгалтерського обліку та формування напрямів його розвитку. Автори відзначають, що при обробці даних обліку, використовуються різноманітні способи та методи під час процесу визнання та оцінці активів підприємства, власного капіталу та зобов’язань, понесених витрат, отриманих доходів та виробничих процесів в чинній системі обліку. Сам процес узагальнення та систематизації облікової інформації щодо в процесі визнання та оцінки призводить до ситуації, що в кінцевому результаті об’єкти та процеси мають різне вартісне відображення. Процес управління характеризується необхідністю формування та обробки соціальної та економічної інформації і повинен розглядатися як інформаційне забезпечення в рамках вирішення певних управлінських завдань. У контексті їх вирішення, що формують відповідне інформаційне забезпечення системи управління, особливу роль відіграє формування питань, що поліпшують функціонування системи бухгалтерського обліку підприємства і подальших напрямків її розвитку. Напрямком вдосконалення бухгалтерського обліку як інструменту інформаційної підтримки управління є гармонізація процедур обробки бухгалтерської даних та їх підготовки, що формується в бухгалтерській звітності, з використанням методичного підходу до стратегічного управління на базі збалансованих систем показників. Для реалізації стратегії поглинання необхідно продати наявні ресурси компанії, щоб зменшити витрати, що може призвести до прийняття рішення про придбання конкурента. Перед прийняттям такого рішення керівництво разом з бухгалтерами має проаналізувати на основ і наявної бухгалтерської інформації потенціал довгострокової економічної вигоди та можливість перетворення її на конкурентну перевагу. Сформовано необхідність подальшого розвитку теорії і методології обліку в системі стратегічного управління на засадах використання комунікаційного підходу та сформовано науково обґрунтовані рекомендації.