Застосування додаткових покарань у разі звільнення від відбування основного покарання з випробуванням (аналіз законодавчих змін) - N. Parasiuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті проведено аналіз новел законодавчого регулювання застосування додаткових покарань при звільненні від відбування покарання з випробуванням та обґрунтовано напрями удосконалення кримінального законодавства. Законом України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення регулювання угод про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень та кримінальних правопорушень, пов’язаних корупцією» від 29 жовтня 2024 року № 4033-IX проведено редагування статей КК України, що вийшли за рамки кримінально-правової концепції застосування умовного засудження при узгодженні судом угоди про визнання винуватості за корупційне кримінальне правопорушення або кримінальне правопорушення пов’язане з корупцією та змінили загалом кримінально-правову природу штрафу як основного та додаткового покарання. Застосування такого широкого законодавчого редагування не могло базуватися на порядку застосування цього виду покарання виключно при звільненні від відбування покарання з випробування за вчинення лише окремої групи кримінальних правопорушень, бо не враховано специфіки призначення цього виду покарання за інші діяння. Зроблено висновок, що норми, які передбачено частинами 1 та 2 ст. 77 КК України співвідносяться як загальна та спеціальна норми. Запропоновано, якщо санкція статті за вчинення корупційного кримінального правопорушення або кримінального правопорушення пов’язаного з корупцією передбачає додаткове обов’язкове покарання у виді штрафу, то при визначенні його розміру суд не може вийти за її межі та перейти до застосування абз. 2 ч. 3 ст. 53 КК України. Встановлено нераціональність застосування конфіскації майна при звільненні від відбування покарання з випробуванням за вчинення корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією при застосуванні ч. 3 ст. 77 КК України. Запропоновано передбачити у ч. 2 ст. 77 КК України призначити за вказаних у ній умов спеціальну конфіскацію замість конфіскації майна.