ЗАСТОСУВАННЯ MICROSOFT TEAMS В ОНЛАЙН-НАВЧАННІ СТУДЕНТІВ: МЕТОДИЧНИЙ АСПЕКТ - Ярослав Яненко (Інформаційні технології і засоби навчання)
У статті з’ясовано основні засоби, методи та прийоми застосування Microsoft Teams в онлайн-навчанні студентів. та представлено детальні методичні рекомендації щодо організації викладачем навчального процесу за допомогою Microsoft Teams, які ґрунтуються на практичному досвіді автора. Наведені рекомендації дають можливість читачам легше опанувати особливості роботи в Teams, що визначає практичну цінність статті. Створено модель застосування Teams в онлайн-навчанні студентів. З’ясовано, що, використовуючи Teams, викладач може враховувати особливості синхронного та асинхронного способів здачі студентами завдань, а також можливості здачі ними пропущених тем практичних занять. Серед основних переваг також відзначено, що в Teams передбачено створення та розміщення основних видів навчальних матеріалів, зокрема записів відеолекцій, практичних завдань та завдань для самостійної роботи, поточних оцінок студентів, тестів, підсумкових оцінок тощо. У статті зазначено, що Teams добре інтегрована з основними програмами Microsoft 365, зокрема PowerPoint, Word тощо, що є перевагою для ефективної організації навчального процесу, адже цих програм цілком достатньо для демонстрації викладачами презентацій на лекціях у режимі відеоконференцій, а також для перевірки ними виконаних студентами завдань у форматі тексту або презентацій. Особлива увага приділяється визначенню найважливіших особливостей роботи викладача у Teams, таких як необхідність створення окремих команд для кожної дисципліни, підключення студентів до команд дисциплін за наявними корпоративними університетськими обліковими записами у Microsoft, можливість розміщення різних видів навчальних матеріалів, коментування та оцінювання викладачем виконаних завдань. У підсумку відзначено головну перевагу застосування Microsoft Teams в онлайн-навчанні, яка полягає в можливості організації навчального процесу за допомогою однієї платформи. Відповідно структурованість навчальних матеріалів за допомогою Teams може стати одним з важливих чинників підвищення якості освіти студентів за умов онлайн-навчання.