İnsan Sonrası Kurguda Tüketim Olgusunun Önemi ve Tüketime Bakışı Cesur Yeni Dünya Romanı Üzerinden Okumak - Ömer Torlak (Journal of Economy Culture and Society)
İnsan eylem ve ilişkilerinin diğer canlılar ile çevreye olan etkilerinden yola çıkılarak insan sonrasına ilişkin yine insan tarafından kurgu, düşünce ve zihinsel çabaların varlığı inkâr edilemez. Bu tür çabaların bir kısmı insanda var olan araştırma merakı ve gelişime açıklık özellikleri ile açıklanabilirken bir kısmı ise iyi niyetli çabaların ötesine geçebilmektedir. İnsan sonrası, diğer pek çok alan için olduğu gibi edebiyatın ilgi alanından da uzak olmamıştır. Bu çalışmada bir roman üzerinden insan sonrası kurguda önemli bir boyut olarak tüketim olgusunun destekleyici rolü ele alınmıştır. Sosyal ve ekonomik şartları dikkate alındığında, tüketime bakış açısının oldukça muhafazakâr sayılabilecek bir dönemde yazılmış olan Cesur Yeni Dünya romanında, tüketim değerleri ile tüketici davranışlarının insan sonrası kurgu için çok önemli ipuçları olarak kullanıldığı görülmüştür. İnsan sonrası kurgusunun insanının önemli özelliklerinden birinin daha fazla tüketerek sorgulamadan uzaklaşması olduğu düşüncesinin romanda oldukça başarılı bir şekilde işlendiği ortaya konulmuştur. Diğer taraftan, insan sonrası kurguda tüketimin önemli bir unsur olarak kullanıldığı ve gerçek hayatta da bunun fazlasıyla karşılık bulduğu ifade edilebilir. Bu hususlar çalışma konusu romanın bu bağlamdaki kurgusunun ve yazarının öngörüsünün gücünü ortaya koymaktadır.