Küba’da Modernleşme ve Basın - Özgür Yılmaz (Sakarya İletişim)
Küba modernleşmesi, 18. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Küba modernleşmesi 1898’e kadar İspanya’nın hâkimiyetinde ve İspanya tarafından “yukarıdan” alınan kararlar çerçevesinde kısıtlı olarak gerçekleştirilmiştir. 1898’de Küba’nın İspanya’dan bağımsızlığını kazanmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri, Küba’yı işgale başlamıştır. İşgal sona erdikten sonra ABD’nin de facto hâkimiyeti söz konusu olmuştur. Küba’nın ABD için önemli bir şeker üreticisi olması, ABD’nin Küba modernleşmesini sınırlandırmasına yol açmıştır. Sınırlamalardan kastedilen modernleşmenin belirli kurumlar çerçevesinde gerçekleştirilmesidir. 18 ve 19. yüzyıllarda Küba’da Aydınlanmanın etkisiyle aşağıdan yukarıya doğru bir basınç gerçekleşmeye başlamıştır. Aydınlanma düşüncesinin etkisiyle birçok yazar ve düşünür, modernleşme ve bağımsızlık taleplerini basın organlarında dile getirmeye başlamıştır. Bu dönemde Kübalı bir kimlik, Laclauyen tabirle bir halk inşası süreci doğmaya başlamıştır. Küba Devrimi, Küba modernleşmesi için bir dönüm noktasıdır. Devrim ile birlikte modernleşme tüm topluma ve kurumlara yayılmıştır. Çalışma, Küba modernleşmesinin bu evrelerinde basının rolünü tartışmıştır. Son olarak ise Küba Devrimi’nin ardından Küba’da bugün basının rolü ve işlevi ele alınmıştır.