تأثیر پرایمینگ بذر بر سبزشدن و عملکرد پنبه در تاریخ کاشت‌های مختلف (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
پرایمینگ یکی از روش‌های بهبود بذر است که می‌تواند باعث افزایش کارکرد بذر (جوانه‌زنی، سبزشدن) شود. این پژوهش به‌منظور بررسی پرایمینگ بذر برروی سبزشدن و عملکرد بذور پنبه تحت شرایط تاریخ کاشت‌های متفاوت انجام گرفت. تیمارها شامل 6 تاریخ کاشت (2 اردیبهشت، 15 اردیبهشت، 3 خرداد، 23 خرداد، 18 تیر و 16 مرداد) و دو سطح تیمار بذر (پرایمینگ شده و شاهد) بودند. برای پرایمینگ از روش هیدروپرایمینگ استفاده شد؛ در این روش بذرهای پنبه رقم سای‌اکرا 324 به‌مدت 16 ساعت در آب در دمای 25 درجه سانتی‌گراد قرار داده شدند. نتایج نشان داد که تیمار پرایمینگ توانست بر مؤلفه‌های سبزشدن مؤثر باشد. بذرهای پرایمینگ شده سبزشدن سریع‌تر و یکنواخت‌تری در همه تاریخ‌های کاشت داشتند. تیمار پرایمینگ روی واکنش سبزشدن به دما نیز تأثیر گذاشت؛ بذرهای پرایمینگ شده دمای پایه کمتری برای سبزشدن داشتند. دمای پایه برای سبزشدن بذرهای شاهد 4/15 درجه سانتی‌گراد، ولی برای بذرهای پرایمینگ شده 5/13 درجه سانتی‌گراد بود. همچنین بذرهای پرایمینگ شده در تمام تاریخ‌های کاشت نسبت به بذرهای پرایمینگ نشده (شاهد) عملکرد بالاتری داشتند.