Döviz Kuru ve Ekonomik Güven İlişkisi: Türkiye Örneği - Nagehan Karanfil; Hilal Şeker (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Ekonomiye dair beklentiler ve ekonomik güven iktisadi aktörlerin davranışlarına yön veren temel faktörlerdendir. İktisadi aktörlerin davranışları pek çok makro iktisadi değişkeni etkilemektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı Türkiye ekonomisi için kur değişkeni ile ekonomik güven endeksleri arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Bunun için reel kur değişkeni ile; tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi, kredi temerrüt takası (CDS primi) ve kontrol değişkeni olarak da sanayi üretim endeksi arasındaki ilişkiler 2011-2023 dönemi için aylık verilerle ARDL sınır testi kullanılarak incelenmiştir. Bulgular uzun dönemde reel kur ile; tüketici güven endeksi arasında negatif; sanayi üretim endeksi ile pozitif ve istatistikî açıdan anlamlı ilişkilerin varlığını göstermektedir. Öte yandan reel kur ile reel kesim güven endeksi ve CDS primi arasında istatistikî açıdan anlamlı bir bulguya rastlanmamıştır. Kısa dönemde ise reel kur ile; CDS primi arasında negatif; reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksi ile pozitif; sanayi üretim endeksi ile negatif ve istatistikî açıdan anlamlı ilişkileri işaret etmektedir.