GÖÇMEN GİRİŞİMCİLİK BAĞLAMINDA SURİYELİ GÖÇMENLERİN HATAY İLİNE OLAN EKONOMİK KATKILARI - ECONOMIC CONTRIBUTIONS OF SYRIAN IMMIGRANTS TO THE HATAY PROVINCE IN THE CONTEXT OF IMMIGRANT ENTREPRENEURSHIP - Sevdagül Dengiz; Gökhan Özkul (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Girişimcilere, ne oldukları ve ne yaptıkları hakkında farklı isimler ve terimler verilmektedir. Bu anlamda girişimcilere ilişkin verilen farklı isimlerden biri de göçmen girişimcidir. Göç ile ilişkili olan göçmen girişimci kavramı bir ülkede bulunan göçmen tüm gruplar tarafından icra edilen girişimcilik faaliyetleri olarak ifade edilmektedir. 2011 yılında Suriye’de yaşanmaya başlayan iç karışıklıkla birlikte Türkiye’ye 3,5 milyonu aşkın mültecinin göç etmesi göçmen girişimcilik kavramının Türkiye’de de popüler olmaya başlamasına neden olmuştur. Türkiye’de Suriyeli göçmenlerin en yoğun olarak yaşadığı bölgelerden biri ise Hatay ilidir. Bu göçmenlerin bir kısmı geçimlerini sağlamak için çeşitli sektörlerde girişimcilik faaliyetinde bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışmada ilk olarak Suriyeli göçmen girişimcilerle girişimci olmayanlar arasındaki temel farklılıklar ele alınmıştır. Ardından ise Suriyeli göçmen girişimcilerin Hatay ekonomisine yapmış olduğu ekonomik katkı göçmen girişimcilerin bölgede yapmış olduğu yatırım miktarı ve yerli halka sağlamış oldukları istihdam açısından logit modeliyle incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre Suriyeli göçmen girişimcilerin yatırım miktarı üzerinde göçmen girişimcinin medeni durumunun, cinsiyetinin, anne/babasının iş tecrübesinin ve cirosunun etkili olduğu bulunmuştur. Yine göçmen girişimcilerin yerli halka sağlamış olduğu istihdam üzerinde ise göçmen girişimcinin medeni durumunun, yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği yerin, aile işletmesi olmasının, diğer Suriyeli göçmenlerle işbirliği yapmasının, Türkçe bilmesinin, toplam istihdam sayısının ve cirosunun etkili olduğu sonucuna varılmıştır.