Dijitalleşme ve Yaşlanma Sürecinde Kırsal Topluluk: Gökçekuyu Köyü’nde Saha Deneyimi İki Bakış İki Tartışma - Bahaeddin Umur Yıldırım; Hakan Erdal (Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi)
Bu çalışma, “Çiftçilerin Dijital İletişim Teknolojilerini Kullanımı Üzerine Etnografik Bir Çalışma: Gökçekuyu Köyünde Dijital Kültür” başlıklı araştırmanın saha deneyimine odaklanmaktadır. Saha deneyimi, Gökçekuyu Köyü’nde gerçekleştirilen oto-etnografik gözlemler ve etnografik ilişkilerle şekillenmiştir. Araştırmacılar, köydeki gündelik hayata ve tarımsal faaliyetlere aktif bir şekilde katılarak, köy halkının dijital iletişim teknolojilerini nasıl kullandıklarını ve bu teknolojilerin gündelik yaşamlarına ve tarımsal faaliyetlerine nasıl entegre olduğunu gözlemlemişlerdir. Araştırmacıların saha deneyimi, oto-etnografik yöntem kapsamında tutulan notlara, araştırmanın kendisinin araştırma konusu olan sahaya olabilecek potansiyel katkısına ve sahadaki gündelik ilişkilere dair gözlemleri içermektedir. Saha çalışmaları sırasındaki gözlemler ve alınan notlar, dijital iletişim teknolojilerinin tarımsal faaliyetleri ve kırsal yaşamın geleneksel yapısını nasıl dönüştürdüğünü ortaya koymaktadır. Saha deneyimine odaklanan bu çalışma, Gökçekuyu Köyü'ndeki dijital kültür ve geleneksel yaşam pratiklerinin kesişimlerini anlamaya yönelik bir başlangıç niteliğindedir. Araştırmanın devam etmesi, dijital iletişim teknolojilerinin kırsal alandaki tarımsal faaliyetler, sosyal ilişkiler ve yaşlı nüfus üzerindeki daha uzun vadeli etkisini değerlendirmek için büyük önem taşımaktadır.