Wpływ koncepcji odpoczynku na zrównoważoną turystykę - Ryszard F. Sadowski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Artykuł prezentuje 1) ewolucję koncepcji odpoczynku; 2) wyzwania, jakie współczesna cywilizacja stawia wobec odpoczynku oraz 3) koncepcję odpoczynku, która wspiera zrównoważoną turystykę. Zdaniem autora tylko odpoczynek, który uwzględnia całą potencjalność człowieka wraz z jego potrzebami biologicznymi, emocjonalnymi i kulturowo- duchowymi gwarantuje skuteczne uprawianie turystyki zrównoważonej. Ważną rolę w dochodzeniu do takiej koncepcji odpoczynku odgrywa nauczanie i wychowanie.