İslâm Kelamı Açısından "Nübüvvet" Kurumuna İlişkin Çağdaş Bir Yaklaşım - Bayram Çınar (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Çalışmamız insan sorumluluğu ile yakından bağlantılı peygamberlik kurumuna ilişkindir. Peygamberlik kurumu hakkında kısmen felsefi kısmenteolojik açıdan bir değerlendirme yapılmıştır. İslam geleneği içerisindefarklı teolojik ekollerin bu kuruma ilişkin yaklaşım ve değerlendirmelerineeleştirel bir yaklaşımla yer verilmiş olmakla birlikte peygamberlik kurumu,tarihsel bir çalışma alanı olarak değil, insan sorumluluğu ile olan ilişkisisebebiyle güncel ve aktüel boyutu öne çıkarılmıştır. Özellikle peygamberininsanlardan seçilmesinin nedenine ilgi gösterilmiştir. Bu durum Peygamberlikkurumunun insanın sorumluluğu ile teolojik ilişkisi sebebiyle çalışmamızdagüncel sorunlara cevap olabileceği varsayımı ile öne çıkarılmıştır. Öte yandançalışmamızda peygamberliğin sona ermesinin İslam teolojisi açısından daanlam ifade ettiği, insan sorumluluğu ile söz konusu kurum arasındaki ilişkisebebiyle özel önem verilmiştir.