مروری بر بسته‌بندی محصولات لبنی با عصاره و رنگدانه سیانوباکتری‌ها و ریزجلبک‌ها - بهاره نوروزی; حسن بیرانوند (علوم و فنون بسته بندی)
ترکیبات زیست‌فعال و رنگ‌های طبیعی غذایی مانند آستاگزانتین (قرمز)، لوتئین (زرد)، کلروفیل (سبز) یا فیکوسیانین (آبی روشن) مستخرج از سیانوباکتری‌ها، غنی از اسیدهای چرب، پروتئین و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی هستند که به عنوان مکمل‌های غذایی به شکل خمیر، پودر، قرص، کپسول استفاده می‌شوند. محصولات لبنی تخمیر‌شده، فراتر از مشخصات غذایی و حسی خود، منبع بالقوه‌ای از پروبیوتیک‌ها هستند. با این‌حال، درسال‌های اخیر با افزایش نگرانی مصرف‌کنندگان عام نسبت به تاثیرات سوُ مواد لبنی با منشا حیوانی و عدم پایداری پروبیوتیک‌ها، مصرف محصولات لبنی کاهش بسزایی یافته است. در مقاله حاضر، مقالات مرتبط منتشر شده در سالهای 2020-2023 در بانکهای اطلاعاتی Springer، Science direct، Scopusو John Wiley جهت به‌دست آوردن آخرین یافته‌ها در زمینه پتانسیل سیانوباکتری‌ها در زمینه افزودن زیست‌توده ریزجلبک‌ها و مشتقات آنها بر ترکیب فیزیکی شیمیایی، خواص رنگ‌سنجی و آنتی‌اکسیدانی، بافت و رفتار رئولوژیکی، مشخصات حسی و دوام کشت‌های آغازگر و پروبیوتیک‌ها در ماست، پنیر و بستنی مورد بررسی قرار گرفت. در این مقاله مروری با جستجو در سایت MeSH، کلمات کلیدی مناسب انتخاب گردید و بر اساس آنها، سی مقاله جدید مروری و تحقیقاتی، جمع‌آوری گردید. نتایج یافته‌های حاصل از جمع‌بندی مقالات مختلف نشان داد که ترکیب ریزجلبک‌ها در پنیر، شیرهای تخمیری و سایر محصولات لبنی، بیانگر رویکردی نوآورانه در جهت توسعه محصولات هیبریدی با ارزش افزوده مبتنی بر پروتئین‌های حیوانی و غنی‌شده با موادی با منشا گیاهی است که به عنوان منبع بسیار ارزشمند ترکیبات زیست‌فعال شناخته می‌شوند.