ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ МЕТОДІВ ПІДВИЩЕННЯ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СУБ’ЄКТІВ МІЖНАРОДНОГО БІЗНЕСУ - Світлана Синиця; Тетяна Фурса (Економіка та суспільство)
Розглянуто теоретико-методичні аспекти конкурентоспроможності суб’єктів міжнародного бізнесу, а саме: сутність поняття «конкурентоспроможність». Визначено умови та чинники виникнення конкурентних переваг та конкурентоспроможності підприємств при роботі на міжнародних ринках. Відповідно, основним напрямом підвищення конкурентоспроможності на міжнародному рівні визначено розвиток інноваційної діяльності, впровадження у виробництво новітніх технологій, сучасних виробів нової техніки, запобігання відтоку високоінтелектуальних і обдарованих працівників за кордон. Охарактеризовано інноваційні підходи до підвищення конкурентоспроможності підприємств в Україні, а також чинники макросередовища, які безпосередньо впливають на формування інноваційної діяльності підприємств. Здійснено аналіз тенденцій впровадження інноваційних технологій підвищення конкурентоспроможності суб’єктів міжнародного бізнесу, зокрема аналіз проблеми підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств України та здійснено аналіз інноваційної спроможності економіки України, а також інноваційної активності промислових підприємств. Визначено напрями впровадження інноваційних методів підвищення конкурентоспроможності суб’єктів міжнародного бізнесу.