TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLERİN ULUSLARARASI FAALİYETLERİ: ULUSLARARASI KURULUŞLARA ÜYELİKLER ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME - Ferruh Tuzcuoğlu; Elvettin Akman; Çiğdem Akman (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Son yıllarda yerel yönetimlerin uluslararası ilişkiler faaliyetleri giderek artmaktadır. Yerel yönetimler kardeş şehir ilişkileri oluşturarak, uluslararası kuruluşlara üye olarak ve iş birliği protokolleri ile mutabakat zaptı/iyi niyet mektupları imzalayarak uluslararası faaliyetler yürütmektedirler. Bu doğrultuda çalışmada Türkiye’de yerel yönetimlerin uluslararası ilişkiler faaliyetlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada uluslararası faaliyetlere ilişkin teorik, tarihsel ve yasal arka plana değinildikten sonra, Türkiye’deki yerel yönetim birimlerinin uluslararası ilişkiler faaliyetlerine ilişkin istatistiksel verilere yer verilmiş ve uluslararası kuruluşlara en fazla üyeliği olan 6 büyükşehir belediyesindeki ilgili birim yöneticileri ile görüşülerek bazı tespit ve değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışma neticesinde Türkiye’de yerel yönetimlerin uluslararası ilişkiler faaliyetlerinin sayısının giderek arttığı, üyeliklerin etkin şekilde yürütüldüğü, fayda sağlayacağı düşünülen uluslararası kuruluşlara üye oldukları, üye olmadan önce bir amaç belirlendiği, uluslararası kuruluşların önemli bir paydaşı olabildikleri ve ortaklaşa projeler gerçekleştirerek önemli kazanımlar elde ettikleri tespit edilmiştir.