Orta Çağ Avrupası’nda Bir Kimlik İnşası: Germen Asıllı Otto Hanedanlığı’nın Bizans Üzerinden Romalılaşma Çabaları - İlker Ertaş (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma Germen asıllı bir Sakson krallığı olan Otto Hanedanlığı’nın Orta Çağ Avrupası’nda Bizans İmparatorluğu ile kurdukları evlilik ittifakı ekseninde elde etmeye çalıştıkları Romalılık kimliğine odaklanmaktadır. Zira elde edilen veriler Otto Hanedanlığı hükümdarlarının Romalılaşma sürecinde önceliklerinin dini açıdan siyasi ve toplumsal otoritelerini meşrulaştırmak ardından Romalı kimliği ile siyasi liderliklerini sağlamlaştırarak, imparatorluklarını genişletme hedefinde olduklarını göstermiştir. Kendilerini bu amaca adadıkları andan itibaren buldukları her fırsatı değerlendirme gayretinde olan Otto Hanedanlığı, Bizans ile sürekli temas halinde olmuşlardır. Özellikle Bizans İmparatorları VII. Konstantinos ve II. Nikephoros Phokas döneminde bir türlü nihayete erdirilemeyen akrabalık girişiminin, İmparator I. Ioannes Tzimiskes döneminde başarıyla sonuçlandırılmasıyla Romalılaşma hedeflerine bir adım daha yaklaşmışlardır. Bizans ile Theofano üzerinden kurulan akrabalık Otto Hanedanlığı’na, Batı Roma topraklarında siyasi meşruiyet açsısından önemli katkılar sağlamıştır. Diplomasi yoluyla gerçekleştirilen bu evlilik sonrası Bizans imgeleri Otto Hanedanlığı’nın yönetim anlayışlarında ve sanatsal faaliyetlerinde daha fazla ön plana çıkmaya başlamıştır.