Öğretmen Adaylarının Sosyal Beceri Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi - Kayhan Bozgün; Serpil Pekdoğan (Sakarya University Journal of Education)
Buçalışma ile geleceğin öğretmenleri olarak öğrencilerinin gelişim alanlarındansorumlu olacak öğretmen adaylarının sosyal beceri düzeylerini etkileyendeğişkenlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, nicel araştırmayöntemlerinden tarama deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışmagrubunu 628 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak,araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve Koydemir (2006)tarafından uyarlanan Sosyal Beceri Envanteri-Kısa Formu kullanılmıştır.Verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi(ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın ortaya çıkardığı bulgulara göre,öğretmen adaylarının sosyal beceri düzeylerinin; cinsiyet, bölüm, sınıf, ailegeliri, anne-baba birlikteliği değişkenlerine göre anlamlı bir farklılıkgösterdiği belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının sosyal beceri düzeylerinin;kardeş sayısı, doğum sırası, anne-baba yaşam durumu, anne-baba öz-üvey olma,anne-baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre bir farklılık göstermediği sonucunavarılmıştır. Yapılacak benzer çalışmalarda araştırmacılara, öğretmen veöğretmen adaylarının sosyal beceri konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesiönerilebilir.